LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste zece milioane de persoane au plecat din Ucraina. Circa o treime s-au întors. Explozie la un gazoduct din Karelia

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste zece milioane de persoane au plecat din Ucraina. Circa o treime s-au întors. Explozie la un gazoduct din Karelia

UPDATE 03.46 Şapte avioane ruseşti au fost doborâte deasupra Kievului în 11 minute: un artilerist antiaerian a dezvăluit detaliile operaţiunii

Cea mai dificilă lună din timpul războiului pe scară largă cu Rusia a fost februarie, când aeronavele şi forţele terestre ruseşti au atacat cu putere Kievul.

Lt. colonel Denys Smazhnyi, un trăgător antiaerian al Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate Ucrainene, a povestit despre acest lucru într-un interviu pentru TSN. Potrivit acestuia, prima lună a războiului a fost o schimbare continuă, cu atacuri constante din partea inamicului.

"Nu au fost pauze. Atacul asupra Kievului s-a încheiat, a început pe direcţia Izyum. Apoi s-a încheiat atacul pe direcţia Izyum a început atacul asupra Odesei. Şi tot aşa", spune luptătorul. El a vorbit şi despre succesul Forţelor Aeriene în apărarea capitalei Ucrainei.

"Kiev. A avut loc un atac masiv atât la sol, cât şi pe cer. În 11 minute, 7 avioane au fost doborâte, aproape toată escadrila „s-a întins pe sol”! S-a părut că a fost un atac al ultimei speranţe. S-au apropiat de zona afectată, i-am „trântit”. Am distrus multe avioane atunci, iar după aceea s-au oprit atacurile aeriene asupra Kievului”, îşi aminteşte Smazhny.

UPDATE 02.31 "Ucraina este în flăcări. Aşa arată acum linia frontului ucrainean şi graniţa cu Rusia", scrie fotograful Evgeniy Maloletka.

Prima fotografie îl surprinde pe fotograf fugind de un incendiu într-un câmp, incendiu care a început după bombardarea zonei de trupele ruse.

UPDATE 01.22 Ieri dimineaţă, a avut loc o explozie în Karelia ca urmare a unei găuri apărute în gazoductul Volhov-Petrozavodsk. Nu au fost victime.

UPDATE 00.39 Peste zece milioane de persoane (10.350.489) au plecat din Ucraina după 24 februarie, conform datelor Oficiului Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi.

În acelaşi timp, 4.272.233 de persoane au intrat în Ucraina în aceeaşi perioadă.

ŞTIRE INIŢIALĂ În timpul zilei de ieri, Forţele Armate ale Ucrainei au distrus două obuziere, două mortiere şi o dronă de recunoaştere a Federaţiei Ruse

Comandamentul Operaţional „Sud” a comunicat printr-o postare pe Facebook distrugerea a 31 de invadatori ruşi şi a echipamentele acestora. Situaţia în zona operaţională este dificilă şi tensionată.

„Inamicul continuă să desfăşoare acţiuni ostile pe linia de apărare ocupată. Pentru a preveni înaintarea trupelor noastre şi a restabili poziţia pierdută, sunt aduse noi trupe ruse în direcţia Kryvorizka prin transferului de unităţi din Armata Districtului Militar de Est”, se spune în postare.

După ce au mobilizat mai multe trupe folosind vehicule blindate, ocupanţii au încercat să efectueze atacuri în două direcţii: Biloghirka - Andriivka şi Sukhy Stavok - Bila Krynytsia. Cu toate acestea, în încercarea de a restabili poziţia pierdută, inamicul nu a reuşit şi s-a retras.

"În schimb, aviaţia inamică a devenit mai activă. Două perechi de avioane de atac Su-25 au atacat zonele populate din districtul Berislav. Inamicul a atacat poziţiile noastre de cinci ori cu perechi de elicoptere. Nu au fost pierderi", se spune în mesaj.

În plus, se observă că, în mijlocul zilei, periferia de sud a oraşului Kostroma a fost atacată cu rachete Grad. O persoană a murit, una a fost rănită, trei case particulare şi linii electrice au fost avariate.

„Avioanele noastre au lovit două centre întărite inamice în districtele Blagodatny şi Pravdyny”, a menţionat Comandamentul. În urma misiunilor de tragere ale unităţilor de rachete şi artilerie, au fost înregistrate următoarele pierderi inamice: 31 de ocupanţi, un tanc T-72, obuziere „Gvozdika” şi „Msta-B”, două mortiere, trei unităţi de echipamente blindate şi auto, precum şi o dronă de recunoaştere.

"A fost confirmat că postul de comandă al Corpului 22 de Armată al Forţelor de Coastă a Flotei Ruse de la Marea Neagră a fost distrus în Chornobayivka. Totalitatea pierderilor inamice este încă investigată", se arată în postare.

În plus, se observă că flota inamică din Marea Neagră nu a suferit nicio modificare. Continuă să se ascundă în zone sigure pentru rachete şi să ţină la dispoziţie două nave port-rachete cu 16 rachete şi trei nave mari de desant.

Vă reamintim că ocupanţii au lovit regiunea Dnipropetrovsk cu „Uragane”: zeci de case au fost lovite şi avariate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”

5 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?